Zavirili smo iza modnih reflektora

U bekstejdžu foto: Vladimir Veličković

Elementarni deo Srpske nedelje mode u Novom Sadu čini bekstejdž, a naša ekipa je zavirila u bekstejdž ovogodišnjeg revijalnog dela i prenosimo vam kako izgleda jedan manekenski i jedan fotografski radni dan. Radni dan manekenke Sonje Milanović izgleda ovako:

Modeling foto: Vladimir Veličković

Dan jednog modela je ujedno i naporan, ali i zanimljiv. Zašto je naporan? Provede se ceo dan u bekstejdžu, gde se dan potroši na fitinzima i kastinzima, ali je takođe zanimljivo zato što se upoznaju novi ljudi. Druženje sa modelima je veliko iskustvo, tako da preporučujem svakome ko želi time da se bavi da to i pokuša. Ja sam radila za Batu Spasojevića. To mi je jedan od omiljenih dizajnera zato što ima upečatljiv stil, neki buntovnički, tako da volim da radim te dizajnere. Bata od modela sa kojima radi zahteva buntovnički hod, stav i samouverenost.

Manekenka Sonja Milanović foto: Marko Arsić

Za sve one koji nisu upućeni u značenje modnog termina fiting, naša sagovornica objašnjava:

Jedan radni dan modela foto: Marko Arsić

Prvo se rade kastinzi tako da dizajneri biraju modele sa kojima žele da rade, a kada dizajneri izaberu, gleda se kome najbolje šta stoji i ko to može da iznese. To zapravo znači fiting.

Radni dan šefa foto tima Srpske nedelje mode Vladimira Veličkovića izgleda ovako:

Koliko je sa jedne strane lepo raditi posao koji voliš, sa druge strane posao menadžera foto tima I bekstejdž fotografa je veoma zahtevan i stresan zbog niza promena koje se dešavaju na licu mesta i zbog odgovornosti za ceo foto tim koji čini dvadeset fotografa i za sve fotografije koje nastanu na Srpskoj nedelji mode. Pored organizacionog dela posla fotografišem bekstejdž momente i u tom delu uspevam da se opustim i da uživam. Kada se svetla na pisti isključe, posao fotografa se još uvek ne završava. Potrebno je odabrati najbolje fotografije, a zatim ih obraditi i dovesti ih do savršenstva.

Manekenstvo iza reflektora foto: Marko Arsić

Koliko god čarobno zvučalo sve što se čuje u vezi sa modom i modnim stvaralaštvom, realni posao iza reflektora je sasvim drugačiji i do njega se dolazi konstantnim radom i usavršavanjem u domenu kreativne industrije, kojoj pripada i oblast modnog stvaralaštva.

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.