Novosađani gromoglasnim aplauzom pozdravili modnu reviju Nataše Župac inspirisanu srpskom etno tradicijom

Novosadska novembarska nedelja mode 2018 u znaku srpske etno tradicije foto: Vladimir Veličković

Novi Sad je kao evropska prestonica kulture za 2021. godinu ovih novembarskih dana bio domaćin jedanaeste po redu Srpske nedelje mode u Master centru Novosadskog sajma, koju već petu godinu organizuje Nacionalna komora za modu Srbije pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Domaća i inostrana publika je na završnoj večeri ovogodišnjeg revijalnog dela Serbia Fashion Week-a imala priliku da pogleda najnovije modne kolekcije kreatora iz Srbije, Slovenije i Rusije.

Modna kreatorka Sanja Veličković foto: Anđela Zec

Slovenačka modna kreatorka srpskog porekla Sanja Veličković predstavila se publici kolekcijom ženske mode gde dominiraju kompleti različitog kolorita, a najzapaženija je bila žuta boja, kao i kockasti dezen. U razgovoru za Foto In portal modna dizajnerka Sanja Veličković govori o odabiru boja za svoju novu kolekciju:

Ova kolekcija je rađena u spektru različitih boja. U suštini sam prvu inspiraciju prilikom stvaranja ove kolekcije pronašla u želji da spojim nespojivo. Tu sam se jako potrudila. Boje su mi pomogle da zimske kapute dizajniram u različitom koloritu koji na prvi pogled štrči, a u stvari se može dobro kombinovati sa ostalim odevnim predmetima.

Revija Sanje Veličković foto: Anđela Zec

Sanja na Srpskoj nedelji mode izlaže četvrti put za redom, a o modnim odjecima svog rada koje je oslušnula u Novom Sadu kaže sledeće:

Drago mi je što me ovdašnja publika voli i prihvata moje kreacije jer su odjeci publike ti koji ti nešto potvrđuju ili ne potvrđuju. To je ono što me svake godine vraća u Novi Sad jer inače ne bih dolazila. Ja nikada modnim konzumentima ne predstavljam nešto što je već viđeno, nego iznova kreiram novitete.

Razlikuju se srpska i slovenačka modna scena foto: Anđela Zec

Razliku između modne scene u Srbiji i modne scene u Sloveniji tumači na sledeći način:

Srbija poslednjih godina puno ulaže u modnu industriju i fokus se stavlja na domaće modne kreatore, dok je u Sloveniji fokus na zapadnim modnim kreatorima, a domaća proizvodnja odeće se puno zapostavlja. Dolazim iz Ptuja, malog slovenačkog mesta gde sam samostalno organizovala svoje revije, ali zbog nedostatka sponzora, to nije moglo opstati. Zbog toga sam se odlučila za Srpsku nedelju mode koja dizajnerima pruža sponzorsku potporu jer ja mogu ponuditi svoje znanje i umeće, ali ne i obezbediti sponzora za prikazivanje modne revije.

Ruska moda foto: Anđela Zec

Zatim su novosadskom modnom pistom prošetali modeli ruske art future škole gde su dominirale plave i bele ženske kreacije neobičnog kroja, a još veću začuđenost revije doneo je hod manekenki golih nogu na stiroporu i u papučama, a pred kraj revije, koja je važila za nekomercijalni poduhvat hrabrih Ruskinja, jedna manekenka je skinula i bacila štikle na pistu.

Moda kao umetnost foto: Anđela Zec

Ogromne ovacije publike dobila je autorska modna revija pod radnim nazivom Azbuka mlade modne kreatorke u usponu Nataše Župac, koja je inspirisana srpskom etno tradicijom. Etnografski stil izrade haljina uz paunovo pero kao detalj oduševio je sve prisutne i u mnogima probudio duh srpskog patriotizma. O modnoj reviji pod radnim nazivom Azbuka, koja je prikazana u Kini i u Italiji, perspektivna modna kreatorka Nataša Župac govori za Foto In portal:

Kolekcija pod nazivom Azbuka inspirisana je našom tradicionalnom  nošnjom, našom kulturom i običajima i svim onim što vezuje srpsku istoriju XIX i XX veka. Azbuka se zove kolekcija iz razloga što je naša tradicija, kao i naše pismo pomalo zapostavljeno, a i iz razloga što je azbuka ono prvo što naučimo u životu. Ovu reviju sam planirala čitav život jer zaista volim sve što je etno i tradicionalno.

Revija Nataše Župac foto: Anđela Zec

O nosivosti haljina sa etno motivima i interesovanju za njih na modnom tržištu kreatorka Župac govori:

Sa obzirom na to da su drugačije od svega onoga što danas možemo da vidimo na tržištu, zaista za njih vlada veliko interesovanje i svakodnevno dobijam pohvale da konačno postoji nešto što je drugačije i to mi jako laska.

Modnu reviju brenda Katy Wish modne dizajnerke Katarine Andrejić otvorila je glumica i trendseterka Iva Štrljić, a kolekciju su činile bele haljine nalik na venčanicama. Svoju dobro poznatu muško-žensku modnu liniju Individual novosadskoj publici predstavio je dizajnerska zvezda Bata Spasojević. Ovu kolekciju su činile kožne haljine, ženski kožni kompleti, muške kožne jakne, karirane suknje i karirani muški sakoi sa likom Merlin Monro. O inspiraciji da lik Merlin Monro stavi na netipičnom odevnom predmetu, odnosno, muškom sakou Bata kaže da to privlači svakog muškarca koji gradi svoj individualni odevni stil.

Bata Spasojević i Vojke foto: Anđela Zec

Reviju Bate Spasojevića zatvorio je izvedbom muzičke numere reper Vojke. Na kraju su se publici predstavili beogradski modni brend Aleksandra Protića Kadet i prvi put se novosadskoj modnoj publici predstavio istaknuti modni kreator Igor Todorović svojom revijom autorske ženske mode pod nazivom Secret Garden.

Igor Todorović daje izjavu za medije foto: Anđela Zec

 

 

 

Moto ovogodišnje novembarske nedelje mode u Novom Sadu glasio je-Moda je umetnost.

 

Još fotografija pogledajte u galeriji

Foto: Vladimir Veličković / Anđela Zec

Modeli spremni za reviju

Etno motivi obeležili nedelju mode

Showroom uvek spreman

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.