Modni senzibilitet Ivane Vorguce

Ivana Vorguca u društvu poznatog stiliste Ašoka Murtija foto: privatna arhiva

Ivana Vorguca je mlada, perspektivna i uspešna modna kreatorka, koja živi i stvara svoj sopstveni brend u Beogradu. Modni dizajn je diplomirala u 21. godini kao student generacije, a šira zajednica modnih sladokusaca prvi put je upoznala  Ivanin rad na 42. Beogradskoj nedelji mode, koja je održana u organizaciji modnog studija Click u oktobru 2017. godine. Senzibilitet modnog stvaralaštva ove talentovane i uspešne modne dizajnerke predstavlja i zadovoljstvo svake osobe koja ponese Ivaninu kreaciju. Ovogodišnja predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije Nevena Božović Ivanović ponela je šešir iz Ivanine modne kolekcije “Oda Kućanskom”.

Modna kreatorka Ivana Vorguca foto: privatna arhiva

Zbog prirode svoga posla, koji joj donosi brojna prijateljstva, a isto tako joj omogućava da poseti svoje prijatelje širom sveta, Ivana često putuje, a nedavno je obišla švajcarski grad Krojclingen, koji izlazi na Bodensko jezero, a svoje iskustvo tokom boravka u Švajcarskoj koje je neraskidivo povezano sa inspiracijom, koja samo čeka pravi trenutak da se pretoči u neka nova modna ostvarenja, prepričava u razgovoru za Foto In magazin:

U poslednjem intervjuu koji sam dala u 2018.-oj rekla sam da više ništa detaljno ne planiram kao ranije i da uvek sa sobom nosim samo ljubav. Tako se sasvim slučajno nametnulo da početkom godine ponuda za jedno novo životno i poslovno iskustvo, pronađe put do mene. Naime, možda na iznenađenje mnogih čitalaca, u Krojclingen sam otišla ne primarno zbog svog zanimanja, ali posredno dakako zbog njega. Iskustvo koje nosim sa sobom, a koje sam stekla tokom dva meseca boravka u prelepoj Švajcarskoj i njenom predivnom gradu Krojclingenu, je neraskidivo povezano sa inspiracijom koja samo čeka pravi trenutak da se pretoči u neka nova modna ostvarenja.

Ivana Vorguca sa svojom drugaricom i našom poznatom šminkerkom u Švajcarskoj Mimom Fišer foto: privatna arhiva

Kao profesionalac iz oblasti kreativnih industrija, koji savršeno spaja privatno i poslovno, Ivana je u švajcarskom gradu Krojclingenu boravila kod svoje srednjoškolske drugarice i jedne od najcenjenijih i najpoznatijih srpskih šminkerki u dijaspori Mime Fišer. Naime, Mima tokom rada u svom Kyriaki studiu koristi najsavremenije make up trendove u šminkanju, a često ulepšava Novosađanke koje posećuju Švajcarsku. Ekskluzivno za Foto In magazin šminkerka Mima Fišer govori o najsavremenijim trendovima u šminkanju, gde je napravila komparaciju koja se odnosi na stanje na make up sceni Švajcarske i Srbije:

Trendovi u šminkanju, kao i u modi, često se menjaju. Neke trendove usvajamo iz prošlosti, a isto tako kreiramo nove. Kada pričamo o Švajcarskoj, žene i devojke ulažu u prirodan izgled, samim tim često se traži lagana šminka i natural look- što je takođe i moj izbor, da se istakne i naglasi prirodna lepota. Ponovo su aktuelne prirodne , guste obrve, rumenilo, a takođe ne beži se od toga da se istakne i prirodan sjaj kože. Nadam se da će ovaj trend uskoro zaživeti i u Srbiji, jer često imam priliku da vidim devojke koje svakodnevno nose tešku i jaku šminku. Ne samo što izgleda napadno, već je i veliki stres za našu kožu, a ne smemo da zaboravimo da koža “pamti” sve. Stoga kada je reč o šminkanju, moj moto je “less is more” odnosno “manje je više” – izjavila je Mima za naš portal.

Model Franciska foto: Mima Fišer

Trendovi šminkanja su ključne stavke koje obogaćuju prezentacije modnih linija domaćih dizajnera, a Ivana kao modni profesionalac uspeva da publici na svojim modnim revijama predstavi svoje dizajnersko umeće spojem najsavremenijih make up i fashion trendova. Ove komponente uobličavaju Ivanin modni senzibilitet na visokoprofesionalnom i kreativnom nivou, a upotpunjuje ga Ivanin pedagoški rad sa mlađim kolegama – budućim nadama modne industrije Srbije. Pred kraj druženja sa nama, Ivana nam je otkrila svoje modne zamisli koje teži da ostvari u narednom periodu:

Ivanine kreacije na Beogradskoj nedelji mode foto: Milan Ilić

Budući da se bavim podučavanjem nekih tradicionalnih i savremenih crtačkih veština mlađih kolega umetnika i da usput razmišljam i kalkulišem sve oko nove kolekcije za koju je mislim krajnje vreme da se desi, iako nisam neko ko sve striktno planira, možda otputujem u neku modnu destinaciju poput Londona, Pariza ili Milana kako bih pokupila neke nove ideje sa ciljem da ih iskoristim kao inovaciju u svom radu.

Na kraju nam ostaje da zaključimo da u oblasti kreativnih industrija samo konstantan rad na sebi može izgraditi senzibilitet jednog profesionalca.

 

Još fotografija pogledajte u galeriji:

 

Pevačica Ana Štajdohar u kreaciji Ivane Vorguce foto: Aleksandar Krstović

Ivana baterije za kreativan rad puni na putovanjima, a nedavno je obišla i Bodensko jezero foto: privatna arhiva

Detalj iz Krojclingena-Ivanina vešta kreatorska ruka često fotografiše gradove koje posećuje. foto: privatna arhiva

Ivanin senzibilitet vidljiv je u njenom stvaralaštvu foto: privatna arhiva

U Krojclingenu se može naći široki asortiman vune kao materijala za odeću foto: privatna arhiva

Ivanin modni stil odiše prefinjenošću foto: privatna arhiva

Turističko razgledanje može da posluži kao modna inspiracija foto: privatna arhiva

 

 

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.