Modni jubilej Srpske nedelje mode u znaku sportske revije najmlađeg srpskog modnog dizajnera

Modni jubilej Srpske nedelje mode foto: Vladimir Veličković

Jubilarno deseto izdanje Srpske nedelje mode svečano je otvoreno sinoć u Master centru Novosadskog sajma.

Atmosfera iz bekstejdža foto: Vladimir Veličković

Pre početka revijalnog dela programa modnih dizajnera iz Srbije i Crne Gore, koji su svojim kreacijama oduševili publiku, na video bini su se povodom proslave modnog jubileja Serbia Fashion Week-a prikazali mnogobrojni modni kreatori i delatnici  iz različitih zemalja, koji su bili u prilici da sarađuju sa timom Serbia Fashion Week-a, pozdravivši predsednicu Srpske nedelje mode Svetlanu Horvat i poželevši celokupnom timu Serbia Fashion Week-a još mnogo uspešnih jubileja.

Pripreme za reviju foto: Vladimir Veličković

Među modnim kreatorima i delatnicima, koji su se javili sa video bima, bili su Ana Fendi i Patricija Guči iz Italije i Srđan Lubarda iz Crne Gore. Srpska nedelja mode je uoči svog modnog jubileja snimila i promo video zapis, u kome se pojavljuje zaštitno lice desetog jubilarnog izdanja Srpske nedelje mode i poznata novosadska manekenka Tamara Milićević. Početak revijalnog programa obeležila je revija novosadskog modnog kreatora Aleksandra Gavrića, koji važi za najmlađeg i najperpektivnijeg srpskog modnog dizajnera. Kao modni kreator debitovao je 2016. godine na Srpskoj nedelji mode, kada je imao samo 17 godina. Do danas je svoje kreacije predstavio publici van granica Srbije.

Aleksandar Gavrić važi za najmlađeg i najperspektivnijeg modnog kreatora u Srbiji foto: Anđela Zec

Njegova revija je bila revija muško-ženske sportske odeće, namenjena svim sportskim tipovima i ljubiteljima sporta. Među poznatim novosadskim modelima, koji su nosili sportske kreacije Aleksandra Gavrića bili su Milan Žeželj i Tamara Milićević.

Ekskluzivno za Foto In magazin mladi, talentovani i ambiciozni novosadski modni kreator Aleksandar Gavrić govori o svojoj sportskoj kolekciji, koju je predstavio publici na jubilarnom desetom izdanju Srpske nedelje mode u Novom Sadu:

Revija sportske odeće Aleksandra Gavrića foto: Svetlana Braun

Meni je, konkretno, za izradu sportske kolekcije, koju je publika bila u prilici da vidi večeras, bilo potrebno od pet do šest meseci rada u okviru jednog modnog procesa. Tako da je tu sve, uključujući smišljanje stvari, krojenje, skiciranje i organizaciju ove revije.

O materijalima koje je koristio za izradu kolekcije sportske mode govori sledeće:

Ja sam u ovoj sezoni koristio loran i skubu, koja jako asocira na neopran, koji je u svetu jako poznat, tako da sam nekako provukao ta dva materijala zbog njihove teksture jer poput nekih sunđera imaju tu formu koja je oštra i jako mi se to svidelo i zbog toga sam koristio te materijale.

Aleksandar Gavrić sa predstavnicima medija u press room-u foto: Anđela Zec

O svojoj odluci da kao najmlađi srpski modni dizajner predstavi sportsku kolekciju u revijalnom delu programa kazao je sledeće:

Odlučio sam se da predstavim sportsku modnu kolekciju iz razloga što smatram da puno domaćih modnih kreatora ne radi to što ja radim trenutno i hteo sam da se predstavim u nekom drugom svetlu i da svu tu svoju inspiraciju prenesem na odeću i prikažem baš ovde.

Iza kulisa foto: Vladimir Veličković

Nakon revije Aleksandra Gavrića, u prvom revijalnom bloku publici su se predstavili modni kreator Nemanja Pantelić sa revijom muško-ženskih kreacija šarenolikog kolorita i modna kreatorka Gorana Ročel sa revijom ženskih svečanih toaleta. Gorana Ročel, koja je ranije izlagala u Showroom-u Serbia Fashion Week-a, na jubilarnom izdanju ove manifestacije prvi put je održala reviju.

Revija Gorane Ročel foto: Svetlana Braun

Elegantni i ženstveni večernji komadi u bojama noćnog neba obasjali su revijsku halu. Krojevi koji savršeno prate liniju ženskog tela i ističu sve atribute u punom sjaju čine Goranine kreacije perfektnim večernjim toaletama. Komade iz kolekcije “Woman of my mind” poneće sofisticirana i otmena žena s obzirom da su pistom dominirale haljine ispod kolena, a čak i one kraće su takođe odisale odmerenosti.

Početak drugog bloka revija foto: Anđela Zec

Pre početka drugog revijalnog dela programa, brojni posetioci i gosti bili su u prilici da pogledaju kratki dokumentarni film u produkciji Srpske nedelje mode, koji prikazuje početak rada na ovom modnom projektu i celokupno trajanje festivala Serbia Fashion Week od početka pa do danas. U filmu je istaknut podatak da danas Serbia Fahion Week posećuje oko 30.000 posetilaca, što čini za oko deset odsto veću posećenost festivala u poređenju sa periodom od pre pet godina.

Revijalni program modnog jubileja Srpske nedelje mode obeležili mladi modni dizajneri foto: Anđela Zec

Drugi blok revija započet je revijom Jovane Živković i njenom kolekcijom nakita. Modeli su bili elegantno i svedeno obučeni kako bi nakit došao u prvi plan, te su sa svim svojim sjajem kombinacije izgledale neprkosnoveno. Boja nakita se smenjivala od kraljevsko plave, preko crne, srebrne, pa sve do zlatne koja je ostavila i najviše utiska. Kako kreatorka navodi, za izradu nakita od materijala je koristila poludrago kamenje i svarovski kristale ističući da je kvalitet nakita uvek na prvom mestu i trudeći se da nakit izgleda što glamuroznije i da bude u potpunosti jedinstven.

Revija Danijele Božić foto: Svetlana Braun

Reviju beogradske modne kreatorke Jovane Petković pratili su zvuci violina, a publici je predstavila lepršave maturske haljine sa kristalima, dok je modna kreatorka Jelena Ranđelović publici predstavila haljine iz modne linije Nori. U trećem revijalnom bloku brojnim posetiocima i gostima predstavila se crnogorska modna kreatorka Nataša Pejović sa kolekcijom haljina u futurističkom stilu, gde su dominirale kreacije otvorenih leđa. Na kraju modne večeri publika je uživala u reviji novosadske modne kreatorke Danijele Božić, koja je predstavila elegantnu žensku kolekciju sivog i crnog kolorita, gde su dominirali i cvetni motivi.

Cvetni motivi na kreaciji Danijele Božić foto: Svetlana Braun

Od poznatih ličnosti revije su iz prvih redova posmatrali muzički bračni par Vesna i Đole Đogani, pevač Sergej Ćetković i pevačica Ana Kokić.

 

Galerija fotografija sa modnog jubileja Srpske nedelje mode

Showroom izložba foto: Anđela Zec

Sergej Ćetković foto: Dragana Tintor

Modna kreatorka Danijela Božić foto: Anđela Zec

Ana Kokić foto: Dragana Tintor

Vesna i Đole Đogani foto: Emili Braun

 

 

 

         

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.