Malteška moda na Srpskoj nedelji mode u Novom Sadu

Deveti novembarski Serbia Fashion Week foto: Vladimir Veličković

Treće veče Srpske nedelje mode, petog najvećeg evropskog modnog događaja, su obeležile modne prezentacije kreatora iz Srbije, Italije i Malte. Devetu po redu,novembarsku Srpsku nedelju mode su u okviru protekle večeri otvorile revije domaćeg modnog  brenda Alex Fashion i italijanskog modnog brenda Fedra Couture. Italijanski brend Fedra Couture se predstavio kolekcijom koju čine elegantne haljine i pantalone, crno-belih, krem i svetlo rozih boja.

Revija domaćeg brenda Alex Fashion foto: Vladimir Veličković

 

Predivni i svečani materijali, kao i sjajne kombinacije za poslovne žene ostavile su ženski deo publike bez daha. Kao i tokom prethodnih izdanja Serbia Fashion Week-a, domaći brend Alex Fashion je napravio spektakl predstavivši svoje kreacije uz koreografiju odličnih modela. Kolekciju donjeg veša, muških i ženskih kupaćih kostima i sportske opreme izneli su plesači koji su izvodili plesne tačke uz različitu muziku pevača Jelene Tomašević, Tošeta Proeskog i benda Miligram.

 

Revija italijanskog brenda Fedra Couture foto: Svetlana Braun

 

Modna kreatorka domaćeg brenda Equi Ljiljana Vujanović, koja je i osnovala ovu modnu liniju, je na svojoj reviji ženske mode publici predstavila ženska odela, duge haljine, midi haljine, ženske kravate i karirane haljine, a u razgovoru za Foto In magazin otkriva zašto je izabrala šešire za modne detalje revije:

 

Revija domaćeg brenda Equi foto: Svetlana Braun

 

Šeširi su bili muški, samo je jedan bio damski. Htela sam da žensku modu prikažem kroz muški stil odevanja. Sve te ženske note su bile , prosto, jedna primena muškog stila na žensko odelo

O kariranom koloritu je rekla sledeće:

Budući da je inspiracija to muško odelo, mislim da je to baš trend, u vezi sa muškim odelima i ja sam ga primenila na žensku varijantu odevanja.

 

Modna kreatorka Ljiljana Vujanović inspiraciju pronašla u muškom stilu odevanja foto: Vladimir Veličković

 

Zatim se publici predstavila modna kreatorka, grafička dizajnerka i slikarka Ivana Nikolić, koja je pretočila sva svoja umeća u modu u kojoj stvara nesvakidašnje i veoma zanimljive kolekcije. Reviju modne kreatorke Ivane Nikolić je otvorila glumica Miljana Gavrilović, a muzičku podlogu reviji je dala numera Sidni Loper Girls just wanna have fun, budući da su predstavljene haljine i kaputi urbanog stila.

 

Revija Ivane Nikolić foto: Svetlana Braun

 

Ovo modno veče je obeležila revija malteške modne dizajnerke Rozmari Abele. Publici Serbia Fashion Week-a je predstavila svoju modnu kolekciju La Cupola, čija je elegancija oduševila punu salu. Za Foto In magazin modna kreatorka sa Malte Rozmari Abela govori otkud inspiracija za naziv kolekcije La Cupola, svom stilu odevanja i modnim scenama Srbije i Malte:

 

Revija Rozmari Abele foto: Svetlana Braun

 

U osnovi, La Cupola na engleskom jeziku znači katedrala, a u stvari, katedrala asocira na Maltu u arhitektonskom smislu. Ova revija oslikava duh arhitekture i modnog outfita, konkretno, mislim na detalje u tekstilnom dizajnu, koje ima moja kolekcija.

 

Rozmari Abela neguje klasični stil odevanja snažne žene foto: Anđela Zec

O svom stilu odevanja kaže:

Moj stil je klasičan, koji na prvi pogled podseća na muški stil, a u stvari označava jaku ženu, koja se hrabro bori kroz život jer, u suštini, naš brend veruje u to. Ja volim da oblačim takve žene, koje su nezavisne, kojima nije potreban iko da ih podstakne na nešto, znači, brend je namenjen snažnim ženama.

 

Modna kreatorka sa Malte Rozmari Abela foto: Anđela Zec

 

O sličnostima modnih scena Srbije i Malte je kazala:

Prvi put sam u Srbiji i mogu reći da je Serbia Fashion Week dobro organizovan, a sličnosti potiču od same organizacije, obe nedelje mode, i u Srbiji i na Malti, su međunarodne i francuski kreator visoke mode Emerik Francois je posetio prošle godine nedelju mode na Malti, bilo je fantastično i on me je pozvao da predstavim ove godine na Srpskoj nedelji mode svoju kolekciju. Sve u svemu, obe modne scene su međusobno bliske.

 

Revija Rozmari Abele foto: Anđela Zec

 

Od poznatih ličnosti revije je iz prvog reda posmatrao stilista Filip Maksimović.

Na kraju je nastupio zrenjaninski modni kreator Vasilije Kovačev,  kojeg publika u Novom Sadu posebno voli da vidi na Serbia Fashion Week-u. On je prikazao potpuno drugačiju kolekciju u odnosu na prethodne.

 

Revija Vasilija Kovačeva foto: Svetlana Braun

 

Bajkovite haljine kolekcije Mesečeva reka krasile su modnu pistu, a posetioci su bili vidno oduševljeni svakom njegovom kreacijom. Kako mu je srž inspiracije za kolekciju Šapat jutarnjih zvezda, koju je ceo svet mogao da vidi na Njujorškoj nedelji mode,  bila Vojvodina i jedna ljubav, tako je glavna inspiracija za novu kolekciju, prema rečima Vasilija, bila jedna žena.

 

Modni kreator Vasilije Kovačev foto: Svetlana Braun

 

Kreacijama koje su večeras ispraćene ovacijama dominirala je njegova omiljena glamurozna, senzualna i ženstvena crna boja, kako za žensku tako i za mušku kolekciju, a od materijala ostao je dosledan svili i lepršavosti sa dozom senzualnosti kako bi svaka žena koja ponese njegove kreacije izgledala glamurozno i zavodljivo. Manekenka Lidija Veselinović je bila muza večerašnje modne revije Vasilija Kovačeva.

 

Galerija fotografija sa treće večeri SFW

Foto: Anđela Zec

Revija modne kreatorke Ivane Nikolić

Revija Ivane Nikolić urbanog stila

Providna čipka kao materijal izrade kreacija

Žuti kolorit

Završnica revije Ivane Nikolić

Modnu dizajnerku Ivanu Nikolić publika je pozdravila ovacijama

Kolekcija La Cupola modne dizajnerke Rozmari Abele sa Malte

Kolekcija inspirisana malteškim arhitektonskim stilom

Malteška moda oduševila publiku SFW

Elegancija malteške mode

Završnica revije modne kreatorke Rozmari Abele

Raskošni modeli haljina

Modni kreator Vasilije Kovačev u razgovoru sa predstavnicima medija

Pop up store Serbia Fshion Week-a

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.