Magnum-prva agencija za zaštitu autorskih prava fotografa na globalnom nivou

Magnum, prva osnovana agencija za zaštitu autorskih prava fotografa koja i danas postoji foto: profimedia

Magnum je međunarodna agencija za zaštitu autorskih prava fotografa, kojima je fotografska delatnost osnovna egzistencijalna podloga, osnovana 1947. godine u Njujorku. Osnivači ove fotografske zajednice su bili kultni fotografi među kojima je bio Robert Kapa, utemeljivač fotožurnalizma kao pravca u fotografskoj umetnosti, zatim Dejvid Sejmor, Henri Kartier Breson, Džordž Rodžer, Vilijam Vandivert, Rita Vandivert i Marija Ajsner.

Zajednica svih profesionalnih fotografa na globalnom nivou foto: profimedia

Zajednica svih profesionalnih fotografa na globalnom nivou, foto: profimedia

 

Cilj ujedinjenja ovih fotografa u jednu zajednicu na globalnom nivou je bila upravo ideja da budućim generacijama fotografa daju uputstva kako da zaštite autorska prava i profitiraju od svoga rada. Jedan od osnivača Magnuma, Henri Kartier Breson, je ovo ujedinjenje fotografa okarakterisao kao zajednicu misli, ljudskih kvaliteta, znatiželje o svetskim dešavanjima i težnje da se događaji preobraze u vizuelni proizvod fotoaparata.

 

Rober Kapa, osnivač Magnuma, je utemeljio fotožurnalizam kao pravac u fotografskoj delatnosti foto: profimedia

Rober Kapa, osnivač Magnuma, je utemeljio fotožurnalizam kao pravac u fotografskoj delatnosti foto: profimedia

Danas Magnum ima svoja predstavništva u Parizu, Londonu i Tokiju i zastupa interese stok fotografa. Cilj zastupanja interesa frilenserskih fotografa je zaštita njihovih autorskih prava budući da samostalno sarađuju sa stok agencijama preko kojih svoje radove plasiraju na globalnom tržištu.

 

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.