Kvalitetno blogovanje zahteva celodnevnu posvećenost

Blogerka Tanja Matejić foto: velikesitnice.blogspot.com

Jedna kreativna beauty, fashion i lifestyle blogerka treba da poznaje osnove gramatike i kompjuterske pismenosti i da teži poboljšanju u svakom pogledu

Tanja Matejić, popularna blogerka

Tanja Matejić je rođena 27.jula 1989. godine u Beogradu, gde živi i gde je izavršila celokupno školovanje.Autorka je bloga “Velike sitnice“.  Po zvanju je strukovni ekonomista za turizam, ali se poslom u struci ne bavi. Želja joj je da pokrene svoj biznis u svetu lepote i nada se da će to uspeti da ostvari.

Kada ste odlučili da počnete da se bavite blogovanjem ?

Krajem 2013. godine sam saznala za neke domaće blogove i počela da se sve više interesujem za ceo taj svet. Primetila sam da nema mnogo blogova koji se bave noktima i njihovim ukrašavanjem, a kako mi je to išlo od ruke, u julu 2014. god. sam konačno rešila sam da se oprobam u pisanju bloga i da vidim reakcije drugih ljudi. Postepeno sam blog proširila i na druge teme, tako da se sada na njemu mogu pronaći tekstovi o kozmetici, noktima, modi, pročitanim knjigama, kao i poneki recept.

Koje osobine treba da poseduje jedna kreativna beauty, fashion i lifestyle blogerka ?

Pre svega, potrebno je da poznaje osnove gramatike i kompjuterske pismenosti. Treba da bude spremna na konstantno učenje i usvajanje novih znanja i tehnika, da teži poboljšanju u svakom pogledu.

Blogerka Tanja Matejić se trudi da bude stilizovana u svakoj prilici foto: velikesitnice.blogspot.com

Blogerka Tanja Matejić se trudi da bude stilizovana u svakoj prilici foto: velikesitnice.blogspot.com

Kakve teme iz oblasti mode i kozmetike, po Vašem mišljenju, najviše interesuju pratioce blogova ?

Gledajući šta je to najčitanije na mom blogu, primećujem da ih interesuju noviteti na tržištu, bilo da se radi o dekorativnoj ili preparativnoj kozmetici. Takođe, interesuju ih cenovno pristupačniji proizvodi i akcije, na kojima i sama obožavam da kupujem.

Sa kojim problemima se mogu susresti blogerke čiji fokus interesovanja čine teme iz oblasti mode, lepote i kozmetike ?

Susreću se sa brojnim predrasudama, počevši od osuda kako ništa ne rade i po ceo dan se samo šminkaju i slikaju, do „blago vama, dobijate stalno besplatnu šminku“. Ljudi ne razumeju da iza svega toga stoje sati i sati rada, jer je potrebno neki proizvod koristiti određeni vremenski period, fotografisati ga, obraditi te fotografije i napisati smislen tekst.

Popularna blogerka Tanja Matejić ističe važnost poznavanja gramatike i kompjuterskih veština za uspešno vođenje bloga foto: velikesitnice.blogspot.com

Popularna blogerka Tanja Matejić ističe važnost poznavanja gramatike i kompjuterskih veština za uspešno vođenje bloga foto: velikesitnice.blogspot.com

 

Na srpskoj blogerskoj sceni su sve češći engleski termini poput beauty, lifestyle i fashion koji govore o tematici bloga. Da li to smatrate vokabularnim pomodarstvom u smislu da trebamo koristiti naše srpske termine poput moda, lepota i stil života ?

Postoje mnoge fraze koje su se ustalile u našem govoru, pa tako i pomenuti termini. Istina je da je sve više stranih termina koji se često koriste i ne smatram to prevelikim pomodarstvom, dokle god se ne pređe u preterivanje sa njihovom upotrebom.

Koliko vremena dnevno posvećujete blogovanju ?

Teško je dati precizan odgovor, zato što se blogom bavim tokom celog dana. Nekada posvetim deo dana fotografisanju proizvoda i sređivanju fotografija, nekada pišem tekstove, više puta u toku dana proveravam poruke i mailove ili ažuriram stranicu bloga i instagram profil. Sve to oduzima dosta vremena, ma koliko jednostavno zvučalo.

Koje kriterijume u online poslovanju je neophodno zadovoljiti da bi blog postao izvor prihoda ?

Potrebno je neprestano učenje i usavršavanje, kao što sam i spomenula u nekom od prethodnih pitanja. Društvene mreže se svakim danom ažuriraju i tehnologija napreduje neverovatnom brzinom. Potrebno je sve to ispratiti i biti u toku sa novijim dešavanjima.

Tanjin blog možete pratiti na adresi velikesitnice.blogspot.com

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.