Izložba vojvođanskih fotoreportera u Novom Sadu

Rad pod nazivom Linije Fešn Vika fotoreportera Nenada Karlića foto: Anđela Zec

Novosadska kulturna scena je ovog meseca bogatija za izložbu vojvođanskih fotoreportera u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu. Izložba fotografskih radova trideset fotoreportera , koji rade za različite vojvođanske medije, se peti put organizuje u Novom Sadu, uz podršku Foto asocijacije Vojvodine i dnevnih novina Magyar Szo.

Fotoreporterska izložba u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine foto: Anđela Zec

Viši kustos Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Darjuš Samii je o fotoreporterskoj izložbenoj postavci, koja nosi naziv Objektivno, rekao sledeće:

Fotografija pod nazivom Prodavac na Varadinskom mostu fotoreportera Darka Dozeta foto: Anđela Zec

Ako se uspešno igraš svetlošću i ako veruješ da je jedan od najvećih darova koje imamo sećanje, fotoreporterski poziv se već nalazi u tebi. Pred fotoreporterima je danas, možda veći nego ikad, izazov da ostanu dostojni čuvari sećanja. Godišnjom izložbom u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine dokazujemo da je njihov rad vredno prikazati pod svodovima kulturnih institucija, a ne na nekom festivalu kao prateću dekoraciju

Fotografija pod nazivom Rode u vatri fotoreportera Jožefa Gergelja foto: Anđela Zec

Selektor izložbene postavke je čuvena novosadska fotoreporterka Ana Lazukić, koja je do penzionisanja radila za dnevni list Magyar Szo. Ana Lazukić je rođena 6.-og decembra 1937.-e godine u Novom Sadu. Tokom srednje vaspitačke škole je zavolela fotografiju i posvetila joj svoj život. Za radno mesto fotoreportera dnevnog lista Magyar Szo se izborila osvajavši nagrade širom sveta.

Fotoreporter Imre Sabo je na ovaj način fotografisao put u bolji život foto: Anđela Zec

Neke od najznačajnijih nagrada je osvojila u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Japanu i Urugvaju. Najdraža nagrada joj je novosadsko Zlatno oko osvojena 1986.-e godine. Deo svog bogatog autorskog opusa Ana je sabrala u svojoj obimnoj foto monografiji objavljenoj pre tri godine.

Apstraktna fotografija Igra vodom i kamenom fotoreportera Ilije Ramića foto: Anđela Zec

Ono što ovu izložbu izdvaja od prethodnih je tematska raznolikost fotoreporterskih radova. Posetioci su u prilici da na osnovu fotografija, medija koji govore više od reči, uoče raznolikost tema, kojima su se bavili fotoreporteri, počev od snažnih socijalnih tema, koje oslikavaju radovi Na putu u bolji život, Surova instalacija,Žive igračke na krčedinskoj adi autora Imra Saba, Zorana Jovanovića Mačka i Nenada Mihajlovića.

Fotografija koja budi snažne emocije pod nazivom Surova instalacija fotoreportera Zorana Jovanovića Mačka foto: Anđela Zec

Pored socijalnih tema, radovi oslikavaju umetničke, naturalističke i apstraktne teme. Umetničkim temama pripadaju radovi Balet Njujork, Predstava Fama o biciklistima, Linije Fešn Vika autora Branislava Lučića i Nenada Karlića.

Fotografija pod nazivom Nevreme iznad Beške fotoreportera Nenada Mihajlovića foto: Anđela Zec

Naturalističkim temama pripadaju radovi Nevreme iznad Beške, Pogled na Durmitor, Štrand u zimskom periodu, Ravnica, Rode u vatri autora Nenada Mihajlovića, Roberta Getela, Slobodana Miletića i Jožefa Gergelja. Apstraktnoj temi pripada rad Igranje vodom i kamenom autora Ilije Ramića.

Fotografija Štrand u zimskom periodu novosadskog fotoreportera Darka Dozeta foto: Anđela Zec

Svaki posetilac, koji u sebi ima određenu dozu emotivnosti, može ostati pod snažnim utiskom nakon posmatranja fotografije Budućnost autora Aleksandra Jovanovića, koja govori o tome kako će izgledati naš život kada budemo u staračkim danima.

Prikaz prirode na fotografiji pod nazivom Ravnica fotoreportera Slobodana Miletića foto: Anđela Zec

Svi ljubitelji fotografije izložbu mogu posetiti do 15.-og  januara.

 

Galerija fotografija sa izložbe vojvođanskih fotoreportera

Foto: Anđela Zec

Predstava Fama o biciklistima iz objektiva fotoreportera Branislava Lučića

Fotografija pod nazivom Žive igračke na krčedinskoj adi fotoreportera Nenada Mihajlovića

Čobanin iz objektiva fotoreportera Arpada Gergelja

Budućnost koja sve nas čeka iz objektiva fotoreportera Aleksandra Jovanovića

Fijakerista iz objektiva fotoreporterke Gordane Jović

Pogled na Durmitor je fotografisao fotoreporter Robert Getel

Fotoreporter Filip Oto je iz ovog ugla fotografisao Bratislavu

Balet Njujork iz objektiva fotoreportera Branislava Lučića

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.