Francuska zabranila preterano mršave anoreksične modele

Francuska je zabranila preterano mršave modele a modne agencije i agente koji ih zaposle kazniće novčanom pa čak i zatvorskom kaznom, prema novom zakonu koji je nedavno donet u ovoj zemlji.

Iako modna industrija vredi na desetine milijardi dolara, svetska prestonica mode se ovim potezom pridružila Izraelu, Italiji i Španiji u pooštravanju mera kojima se veličaju premršave manekenke i podstiče anoreksija.

Novim zakonom se predviđa da će manekenke redovno morati da podnose lekarska uverenja i da redovno kontrolišu telesnu težinu. Bavljenje modelingom se zabranjuje svakome čiji je indeks telesne mase niži od nivoa predloženih od strane zdravstvenih vlasti i ministarstva zdravlja.

Novčane kazne za svako kršenje propisa od strane modnih kuća iznosiće do 75.000 evra i do šest meseci zatvorske kazne za agente i posrednike koji zaposle premršave modele.

Zakon predviđa i novčane kazne u iznosu do 100.000 evra i do godinu dana zatvora za svaki veb sajt koji promoviše anoreksiju i koji od čitalaca traži prekomernu mršavost i podstiče ih da uvedu ograničenja u ishrani tokom dužeg vremenskog perioda čime bi mogli da ugrozie svoje zdravlje.

Prema procenama zdravstvenih stručnjaka, u Francuskoj 30.000 – 40.000 ljudi boluje od anoreksije, od čega su skoro 90 procenata žene.

Francuska manekenka i glumica Izabel Karo (Isabelle Caro), koja je bolovala od anoreksije, preminula je 2010. godine u svojoj 29. godini života nakon što se dugi niz godina borila sa anoreksijom. Ona je učestvovala u medijskoj kampanji koja je imala za cilj podizanje svesti o ovoj bolesti. Njen slučaj je pokrenuo nezadovoljstvo u svetu mode koje je kao posledicu imalo obećanja da će biti preduzete mere kojima bi se sprečilo da manekenke budu premršve.

Priredila: Maja Vasić

Foto IN

Magazin o fotografiji, modi i kreativnim industrijama.