Fotografski seminar Savremeni izazovi fotografske prakse održan u Beogradu

Jovanka Broz iz оbjektiva Slobodana Pikule foto: Slobodan Pikula

Fotografski seminar, namenjen svim angažovanim osobama u medijskom sektoru i kreativnoj industriji, pod nazivom Savremeni izazovi fotografske prakse održan je nedavno u Asocijaciji medija u Beogradu. Na seminaru je govorio poznati beogradski fotograf Slobodan Pikula, koji je za svoj fotografski rad nagrađen na konkursu za najbolju fotoreportažu koji je raspisala Ambasada Iraka u Srbiji, a trenutno se bavi proizvodnjom video sadržaja za portale.

Poznati beogradski fotograf Slobodan Pikula foto: Anđela Zec

U svojoj fotografskoj karijeri radio je za filmsku produkciju Paramaunt iz Holivuda, gde je, između ostalog, fotografisao holivudske zvezde Endrijena Brodija i Paz Vegu, tokom svom angažovanja na filmskim projektima ove holivudske produkcije. Na seminaru je, govoreći o savremenim trendovima u fotografskoj i videografskoj praksi, istakao da video danas postaje primat nad fotografijom.

Slobodan Pikula iza sebe ima bogatu fotografsku karijeru foto: Anđela Zec

Nažalost, fotografija gubi primat nad videom. Ne kažem da će nestati i da će postati nevažna, ali video je danas, pored društvenih mreža, najbrža rastuća grana distribucije vizuelnog sadržaja u medijima. Video još uvek raste nenormalno i mislim da svi dobri fotografi mogu postati dobri snimatelji- izjavio je

fotograf Slobodan Pikula.

Znanje osnova fotografije je ključni temelj za savladavanje posla u video produkciji, a glavna karakteristika svakog radnika u medijskom sektoru ili kreativnoj industriji je multimedijalnost, što znači da je neophodno samostalno osmisliti vizuelni sadržaj koji se kasnije plasira publici.

Detalj iz Iraka foto: Slobodan Pikula

Na kraju seminara istakao je da je najteže raditi kao fotograf u filmskoj industriji budući da se radi u kontinuitetu dnevno dvanaest sati, a sudeći po njegovom profesionalnom iskustvu, u budućnosti će video zameniti televiziju.

 

Galerija fotografija sa seminara Savremeni izazovi fotografske prakse

Foto: Slobodan Pikula/ Anđela Zec

Nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević u društvu građana iz objektiva Slobodana Pikule

Slobodan Pikula je na fotografskom seminaru prezentovao svoj rad

Slobodan Pikula je na fotografskom seminaru prezentovao svoj rad

Verski obredi u Iraku iz fotovizure Slobodana Pikule

 

 

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.