Dvorac Eđšeg obasjala završna ceremonija Novembarske nedelje mode u Novom Sadu

Svečana dodela SFW nagrada u dvorcu Eđšeg foto: Milan Milojić

Završna ceremonija dodele nagrada najboljim učesnicima, među kojima su manekeni, manekenke i modni dizajneri, ovogodišnje jedanaeste po redu Novembarske nedelje mode organizovana je u dvorcu Eđšeg u Novom Sadu. Internacionalni festival mode i dizajna Serbia Fashion Week, kao jedini licencirani modni događaj u Srbiji,  je i ove godine zabeležio najveći broj posetilaca što je Novi Sad svrstalo u centar kreativnih industrija.

Marko Ilkić je proglašen za najboljeg modela foto: Anđela Zec

Organizacionu strukturu Srpske nedelje mode čini tim od tridesetjednog menadžera koji su svojim radom doprineli da ova novosadska modna manifestacija postane peta po veličini u Evropi.

Atmosfera sa svečane ceremonije dodela nagrada foto: Božoca Mihajlović

I ovaj Serbia Fashion Week je obojen novim projektima. Sledeća godina će biti obeležena ogromnim projektima Serbia Fashion Week-a, kako su to nazvali naši partneri, Globalisation of Serbia Fashion Week. Sledeće godine kompletan festival odlazi za Kinu zajedno sa preko sto dizajnera, domaćih i međunarodnih medijskih kuća putujemo u Kinu, u gradu Čengdu, koji ima 17.000.000 srpskih stanovnika i koji je centar kineske kreativne industrije. Serbia Fashion Week će biti najveći modni projekat koji će biti prikazan u Kini. Tim Serbia Fashion Week-a stvarno radi, ali sledeće godine u Kinu-izjavila je predsednica Nacionalne komore za modu Srbije Svetlana Horvat.

Najbolji modni dizajneri osvojili prestižne nagrade foto:Božica Mihajlović

Ovog novembra su nagrade dodeljene u sedam kategorija, od toga dve kategorije čine nagrade za najboljeg manekena i za najbolju manekenku novembarskih revija, dok su ostale nagrade otišle u ruke najboljih modnih kreatora. Nagrađeni modni dizajneri će biti u prilici da izlažu u Italiji, Francuskoj i Holandiji, dok će nagrađeni modeli učestvovati na Pariskoj nedelji mode u septembru sledeće godine. Nagradu za najboljeg manekena osvojio je Marko Ilkić, dok je za najbolju manekenku proglašena Biljana Morić. Dizajnerske nagrade osvojili su Tina Cvetinović, Dejan Petrović, brend Dalmar, Sanja Veličković i Suzana Perić, koja je i urednica modnog magazina Bazar. Nagrade su dodelili osnivačica Srpske nedelje mode Svetlana Horvat, potpredsednik Srpske nedelje mode i francuski kreator visoke mode Emerik Fransoa i programska direktorka i organizatorka Srpske nedelje mode Anita Ivković. U razgovoru za Foto In portal Anita Ivković  govori o inovacijama koje su doprinele da se ovogodišnja novembarska nedelja mode razlikuje od svih prethodnih nedelja mode u Novom Sadu:

Programska direktorka Srpske nedelje mode Anita Ivković foto: Milan Milojić

Ovo jedanaesto izdanje Serbia Fashion Week-a se razlikuje po tome što smo radili na više lokacija. Saradnju sa Galerijom Matice srpske smo prvog dana produbili izložbom Ivanke Jevtović i Serbia Fashion Week je u projektu 2021 (te godine Novi Sad postaje evropska prestonica kulture ) i večeras je naša dodela nagrada u dvorcu Eđšeg, sa obzirom na to da je ovo sedište evropske prestonice kulture, tako da se i mi tu nalazimo jer smo zajedno u projektu. Pored toga razlikuje se u seminarima koje smo održali na ovom Serbia Fashion Week-u i prvi put smo održali panel na temu ”Ko to danas diktira modu?”, gde su učestvovale poznate ličnosti i stručnjaci iz sveta mode. Svakako su to i kreatori koji su predstavljeni ove godine. Imali smo kreatore iz Italije i Francuske.

Još jedan uspešno realizovan Serbia Fashion Week foto: Vladimir Veličković

O kriterijumima za dodelu manekenskih nagrada na završnoj ceremoniji Serbia Fashion Week-a programska direktorka Anita Ivković kazala je sledeće:

Ono po čemu se Serbia Fashion Week razlikuje i zbog čega mi dodeljujemo nagrade najboljem manekenu i najboljoj manekenki je to što naši modeli, odnosno, naš stručni žiri prepozna najboljeg modela, odnosno, onog ko ima potencijal da ga mi možemo plasirati u svet. Oni koji su do sada pobedili na Serbia Fashion Week-u su već radili u inostranstvu. Jedna od naših najboljih manekenki pretprošle godine je zaštitno lice Armanija, a to je Tamara Milićević. Pored toga što mi njima pomažemo prepoznavanjem talenta koji možemo mi da plasiramo u svet jer imamo 26 potpisanih ugovora sa svetskim fashion weekovima gde možemo da ih šaljemo, sledeće godine pokrećemo parisku platformu gde će naši modeli učestvovati.

Sledeća nedelja mode u Novom Sadu će biti organizovana u maju iduće godine.

Još fotografija možete pogledati u galeriji:

Foto: Anđela Zec

Pripreme za dodelu SFW nagrada u toku

Serbia Fashion Week je deo projekta Novi Sad-evropska prestonica kulture 2021

Predsednica Nacionalne komore za modu Srbije Svetlana Horvat

Proglašenje dobitnika modnih nagrada

Modni kreatori primaju nagrade

Anđela Zec

Diplomac Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Pasionirana ljubiteljka pasa i mačaka, a posebno pomeranaca, patuljastih šnaucera i francuskih buldoga.